Juichen voor ‘wij’

Lees hier de column van dinsdag 11 juni 2024.

Aankomende vrijdag is het zover: het EK voetbal in Duitsland gaat van start. Het begin van een goed gevulde sportzomer met onder andere de Tour de France en de Olympische Spelen. Een periode waar heel veel mensen naar uitkijken, en dat doe ik zeker ook. Naast de nodige spanning brengen al die wedstrijden ook vaak heel veel gezelligheid met zich mee! 

Grote sporttoernooien zorgen voor speciale herinneringen. Ik ben opgegroeid in een echt sportgezin. Schaatsen, wielrennen en natuurlijk voetbal. Zeker bij de grote toernooien stond de tv altijd aan. Ik weet nog goed dat ik als klein meisje de wedstrijden van Oranje mocht kijken op het WK 1978 in Argentinië. Dat was natuurlijk veel te laat om op te blijven, dus ging ik om 17.00 uur naar bed en werd ik wakker gemaakt voor de wedstrijd. Geweldig vond ik dat, en ik vind het nog bijzonder als ik eraan terugdenk. Ik moet bekennen dat ik best een ‘betrokken’ supporter ben. Dat is ook altijd zo geweest. Tijdens het EK voetbal in 1992 in Zweden was ik in verwachting van onze oudste zoon. Ik was zo fanatiek dat mijn man zich zorgen maakte of dat wel goed voor de baby was. Ik moest het rustiger aan gaan doen anders mocht ik de wedstrijden niet meer van hem kijken. Nou, dat kostte moeite kan ik u vertellen.

Sport heeft een unieke verbindende factor. Heel het land kleurt de aankomende weken oranje. Iedereen is onderdeel van ‘wij’. Van jong tot oud, supporter van OWIOS, VSCO, WHC of Noord Veluwe Boys, of eigenlijk helemaal niet zo’n voetballer. In deze periode maakt het niets uit. We hebben een gemeenschappelijk doel waar we samen achter kunnen staan. In een maatschappij met steeds meer onderlinge spanningen zijn dit soort momenten heel kostbaar. Even samen één. Vrienden en families en soms hele straten komen samen om de wedstrijden te kijken onder het genot van een BBQ of borrel. 

Het begin van de sportzomer betekent ook het einde van veel sportseizoenen in onze gemeente. Oldebroek staat bekend als een echte sportgemeente. Daar ben ik heel trots op! Ik denk bijvoorbeeld aan bekende namen zoals ‘Dolle’ Dries van Wijhe en René Ruitenberg die uit onze gemeente komen. Ieder jaar worden er mooie sportevenementen georganiseerd zoals de motorcross waar vele (internationale) belangstellenden komen kijken, de ATB wedstrijden en natuurlijk de hippische evenementen. Teveel om hier op te noemen. 

Ook afgelopen seizoen zijn er weer mooie successen geboekt. Neem bijvoorbeeld het kampioenschap van WHC en de promotie van het eerste vrouwen- en mannenteam van volleybalvereniging Blauw-Wit. Maar ook de oudere generatie zit niet stil. Zo won het Walking Football team van OWIOS het toernooi bij PEC Zwolle en zijn er ook bij de individuele sporten weer persoonlijke records gebroken. Ik wil alle winnaars feliciteren met de knappe prestaties. Maar naast winnen hoort ook verliezen bij sport. Als het dit jaar wat minder ging, geef dan de moed niet op. Het einde van het seizoen is ook het moment om voorruit te kijken. En een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Of je nu gewonnen hebt of volgend jaar hoopt te gaan winnen, ik wens iedereen voor nu nog veel succes en plezier bij de afsluitende toernooien en festiviteiten. 

Laten we hopen op een mooie zomer met sportieve successen en veel gezelligheid en veel ‘wij’. Over gezelligheid gesproken, u bent aanstaande vrijdag van harte welkom op het Zomerfestival op het Raadhuisplein van 16.00 – 19.30 uur. Op www.oldebroek.nl/zomerfestival vindt u alle informatie. En voor de echte voetbalfans, u bent op tijd weer thuis om de openingswedstrijd van het EK voetbal te kijken. 

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester