Napalmmeisje

Lees hier de column van dinsdag 9 april 2024.

Morgen is het een bijzondere dag. Morgen hoop ik vredesactiviste Kim Phuc Phan Thi te ontmoeten. Ook wel bekend als Kim Phuc of het ‘Napalmmeisje’. Kim Phuc ging als 9-jarig meisje de wereld over op de bekendste foto uit de Vietnamoorlog. Inmiddels heeft ze ook zélf veel van de wereld gezien en is ze door de Paus en veel wereldleiders al ontvangen.

Op de foto is te zien hoe kinderen hun dorp ontvluchten na een napalmaanval. Bij het bombardement kwamen vier dorpsbewoners om, onder wie twee familieleden van Kim Phuc. Terwijl Kim Phuc probeerde te vluchten voor het bombardement, vatten haar kleren vlam. Hierbij liep ze derdegraads brandwonden op. Omdat haar kleren helemaal tot op haar huid verbrand waren, is ze naakt te zien op de foto. De foto werd gemaakt door Nick Ut, die met deze foto de prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs - de Pulitzerprijs - won. Ut legde het beeld in minder dan een seconde vast, wikkelde haar in een deken en bracht haar en andere gewonde kinderen naar het ziekenhuis.

Na de foto is Kim Phuc naar een Vietnamees ziekenhuis gebracht waar ze wekenlang in kritieke toestand verkeerde. Dankzij bloed- en huidtransplantaties overleefde ze en kon ze na veertien maanden het ziekenhuis verlaten. Ondanks de succesvolle behandeling ondervindt ze nog steeds ernstige gezondheidsproblemen door het bombardement. Twee jaar geleden onderging Kim na 50 jaar haar laatste huidbehandeling.

Tegenwoordig woont Kim in Canada, waar ze een stichting heeft opgezet voor hulp aan minderjarige oorlogsslachtoffers. Sinds 1997 werkt ze ook als goodwillambassadrice voor de VN. Als dank voor haar werk kreeg ze in 2019 de Dresden Peace Price uitgereikt. Na al deze hoogtepunten had Kim nog één bescheiden wens: de bloemenpracht in de Keukenhof ondergaan. Vrienden van Kim Phuc, Jan en Corrie Gerritsen uit ’t Loo, laten deze wens in vervulling gaan tijdens haar 61e verjaardag die ze met hen viert in onze gemeente. Afgelopen zaterdag bezochten ze de Keukenhof en ik heb begrepen dat het mooier was dan hun huwelijksreis. Ik ben heel benieuwd naar de verhalen!

Kim Phuc bezoekt tijdens haar tijd in ‘t Loo onder andere scholengemeenschappen in Apeldoorn, Zwolle en Kampen. Op donderdag 11 april geeft ze een openbare lezing in de Kampense Bovenkerk, waar dan ook haar boek te koop is. De avond begint om 19.45 uur met samenzang en start om 20.00 uur met het verhaal van Kim Phuc. Ik ben helaas niet in de gelegenheid deze avond bij te wonen, maar als u deze bijzondere bijeenkomst wilt bezoeken kijk dan even op eventbrite.nl (u zoekt dan op Kim Phuc lezing). Aanmelden is gratis en kan ook via de app 06 422 383 57.

Ik vind het heel bijzonder om deze vrouw te mogen ontmoeten, in een tijd dat onze wereld nog steeds geconfronteerd wordt met oorlog, met het lijden van mensen, van kinderen. Een vrouw die zegt: “De foto zal altijd dienen als een herinnering aan het onuitsprekelijke kwaad waartoe de mensheid in staat is. Toch geloof ik dat vrede, liefde, hoop en vergeving altijd krachtiger zullen zijn dan om het even welk wapen”. Heel indrukwekkend dat ik haar morgen op het gemeentehuis in Oldebroek mag verwelkomen. Ik voel mij vereerd!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester