Sportverkiezing

Lees hier de column van dinsdag 6 februari 2024.

Sporten, niet iedereen heeft er wat mee. Toch doen we het op een of andere manier bijna allemaal wel. Omdat we willen blijven bewegen, gezond willen worden of blijven. Omdat we het belangrijk vinden of om een momentje voor onszelf te pakken. Of omdat we het echt leuk vinden en misschien zelfs ons beroep van hebben gemaakt.

Zelf vind ik sporten in een sportschool niet écht leuk, maar ik weet dat ik moet blijven bewegen. Dus wandel ik regelmatig met onze hond en ik pak de fiets waar ik kan. Daarnaast heb ik mijzelf een aantal gewoontes aangeleerd die ervoor zorgen dat ik voldoende beweging krijg. Ik kies bijvoorbeeld altijd de gewone trap in plaats van de lift of roltrap. En, als ik thuis ben en er een is leuk liedje op de radio, dan dans ik in de kamer. Niet alleen goed voor de beweging maar ik word daar ook gewoon vrolijk van. Soms zijn het kleine veranderingen die een groot verschil kunnen maken, die je mindset veranderen.

Bij veel inwoners uit de gemeente Oldebroek zit het wel goed met die mindset. Ik heb namelijk de lijst van de genomineerden van de Sportverkiezing van het jaar Oldebroek voorbij zien komen. En die is niet mis. Voor de categorieën sportman, sportvrouw en sportploeg zijn er steeds drie genomineerden. Veldrijden, mountainbiken, BMX, mennen, dressuur, korfbal, volleybal, voetbal, ze zijn allemaal vertegenwoordigd door sporters uit ónze gemeente. Hoe gaaf! Om hiervoor in aanmerking te komen hebben de meesten al heel wat bergen beklommen.

En dat heeft niets te maken met leeftijd. Dat heeft te maken met de inspanningen en opofferingen die deze jongens en meiden, dames en heren, over hebben voor hun sport. Want vaak is het iets dat ze doen naast hun school of werk. Veel trainen, (oefen)wedstrijden en sporten om de conditie op peil te houden. Stad, land én buitenland aflopen voor kampioenschappen, soms zelfs wereldkampioenschappen. Het is complete toewijding om te groeien in de sport. Vorig jaar gingen de prijzen naar Julian Bijsterbosch, Erna van Es-Keen en het eerste damesteam van volleybalvereniging BlauwWit uit Oldebroek. Ik ben heel benieuwd wie er dit jaar met de prijzen vandoor gaan…

Ook wordt tijdens de Sportverkiezing aandacht geschonken aan sport door mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Dan gaat het niet per definitie om de prestatie, maar vooral om het beoefenen van de (aangepaste) sport, om het meedoen. Ik kijk altijd vol bewondering naar deze mensen. Hoe ze met kleine en soms best grote aanpassingen toch hun favoriete sport kunnen beoefenen. Rolstoeldansen bijvoorbeeld, prachtig om te zien vind ik dat. Maar zeker ook de G-sporten, sport voor mensen met een verstandelijke beperking, zoals G-voetbal. Vrolijk, aanstekelijk en sportief, wat wil je nog meer!

Daar kan ik – en ik denk meer mensen met mij – nog wel eens wat van leren. Want wat als je ‘gewoon’ kunt sporten maar er ‘gewoon’ geen zin in hebt. Het ‘gewoon’ niet belangrijk genoeg vindt of het ‘gewoon’ niet leuk vindt. Tja, dan is deze avond, de Sportverkiezing, niets voor jou. En ook dat mag natuurlijk. Maar, misschien is er toch nog wel een reden waarom al die mensen er zo’n plezier in hebben. Vraag er eens naar en laat je inspireren door fanatieke sporters, topsporters of sporters met een beperking. Of door een collega, vriend of vriendin, buurman of buurvrouw. Misschien komt de juiste mindset dan wel vanzelf!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester