Stress en succes

Lees hier de column van dinsdag 4 juni 2024.

De examens zijn voorbij en de zomervakantie staat voor de deur. Sterker nog, de studenten zijn al vrij! Voor hen is het nu gespannen wachten op de uitslag. De meeste leerlingen hebben 4, 5 of zelfs 6 jaar hard gewerkt om goede cijfers te halen en de examens door te komen. De druk die op hun schouders ligt is groot. Niet alleen om goede resultaten te behalen, maar ook om er mentaal doorheen te komen. Deze inspanning op zich is al iets om trots op te zijn. Of de uitslag nu positief of negatief is.

Door omstandigheden heb ik zelf geen middelbare school examen gedaan. Ik ben in het 6e leerjaar van het VWO gestopt om te gaan werken. Na verschillende baantjes en banen werd ik moeder en bleef ik thuis tot ik in 2006 in de politiek belandde en uiteindelijk wethouder werd. Na dat wethouderschap heb ik samen met mijn man een bedrijf gehad tot ik burgemeester van de gemeente Oldebroek werd. Je zou kunnen zeggen dat het best goed is gekomen. Maar toch zou ik deze route niet aanraden en ik heb mijn kinderen dan ook gestimuleerd om de middelbare school wel af te maken. Toen heb ik alsnog de spanning van die schoolexamens ervaren. Want ik kan u vertellen dat het voor mij minstens zo stressvol was als voor de kinderen! Wellicht ervaart u dat als ouder ook. 

Het belangrijkste vind ik, dat deze weken van afwachten niet alleen worden gezien als een tijd van stress en spanning, maar ook als een tijd om te ontspannen en om naar de toekomst te kijken. Het harde werk is gedaan en het is nu tijd om te relaxen. Om het los te laten. Er is immers niets meer te doen aan de ingevulde antwoorden. 

Het afronden van de examens is ook het afsluiten van een periode. En tegelijkertijd hopelijk het begin van een nieuw hoofdstuk. Voor sommigen betekent het misschien de stap naar een droomstudie, een mooie baan of een andere persoonlijke ontwikkeling. Voor anderen kan het juist betekenen dat er nieuwe keuzes gemaakt moeten worden. Beide situaties bieden kansen en mogelijkheden voor succes. En ook als de uitslag negatief is, is dat niet het einde van de wereld. Natuurlijk is het balen, maar alles ligt nog open.

Woensdag 12 juni volgt het belangrijke telefoontje. U kunt tot die tijd als ouder, grootouder, vriend, vriendin, oom of tante helpen om wat afleiding te bieden in deze periode van afwachten. Een luisterend oor, een goed gesprek, of gewoon even samen iets leuks doen kan een groot verschil maken. En laten we hen eraan herinneren dat, ongeacht de uitslag, het in het leven niet draait om cijfertjes. Het gaat om doorzettingsvermogen en inzet. Want dát heb je nodig voor de vele uitdagingen en kansen die er nog gaan komen. En die gaan er komen, dat weet ik zeker! Je hoeft ze alleen maar met beide handen aan te pakken op het moment dat ze zich voordoen.

Succes en toi toi toi!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester