Vrijheid delen

Lees hier de column van dinsdag 30 april 2024.

Samen spelen, samen delen. Ik hoor het mijn moeder nog zo zeggen. Het is een bekende les die velen van ons al in de kinderjaren hebben geleerd. En die we meestal ook doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Niet zomaar iets afpakken. Delen wat je hebt. Dan is het voor iedereen leuker. En dan hoef je geen ruzie te maken. Een belangrijke boodschap die ik nog graag doorgeef.

In alle gemeenten wordt op dit moment de herdenking op 4 mei en de viering van de vrijheid op 5 mei voorbereid. Overal een beetje anders, maar natuurlijk met heel veel overeenkomsten. Want vrijheid deel je met elkaar. Het is niet alleen van jou of van mij. Vrijheid kunnen we ons niet toe-eigenen. Niet als mens, niet als gemeente Oldebroek, niet als Nederland.

Dat is ook de boodschap die ik hoor in de verhalen van militairen en veteranen. Zij vechten in de meeste gevallen tenslotte ook niet voor hun eigen vrijheid. Zij helpen, zij geven. Zij delen. Zij zetten zich in voor vrede en veiligheid ergens op de wereld. Zij maken een verschil in de geschiedenis. Een heel belangrijk verschil.

Dat deden ook de militairen in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Nationale Dodenherdenking herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Hun offer gaf ons een belangrijke opdracht mee: dat nooit weer. Helaas is dat niet gelukt. Ik denk aan Gaza, Soedan en Myanmar, maar zeker ook dichterbij huis: aan Oekraïne. Ook nu wordt er op verschillende plekken in de wereld nog steeds oorlog gevoerd, zelfs weer in Europa.

Des te belangrijker dat we op 4 mei blijven herdenken, dat we hier stil bij blijven staan. Ik ben op zaterdag 4 mei eerst aanwezig bij de herdenking op de Legerplaats bij Oldebroek en ’s middags bij de plaatsing van één van de 12 monumenten voor neergehaalde vliegtuigen in aanwezigheid van Britse nabestaanden. ’s Avonds om 20.00 uur ben ik in Wezep en daarna ga ik naar Wageningen om aanwezig te zijn bij ‘Het vuur van de Vrijheid’. Fijn als u meekijkt op NPO1. Om 24.00 uur ziet u hier de traditionele ontsteking van het Nationaal Bevrijdingsvuur en de start van de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. Sporters uit heel Nederland komen samen in Wageningen om het Bevrijdingsvuur op te halen en op zondag 5 mei, Bevrijdingsdag, te verspreiden door het hele land. Iedere loopgroep brengt het vuur naar de eigen gemeente en ik ben trots dat ik Loopgroep Wezep het vuur mag meegeven om naar de gemeente Oldebroek te brengen. Daar zal wethouder Liesbeth Vos – van de Weg de lopers verwelkomen en de fakkel in ontvangst nemen bij de Kruiskerk in Wezep. Daar wordt het Bevrijdingsvuur vervolgens ontstoken en volgt een dienst in het teken van vrijheid.

Op zondag worden er door heel Nederland Bevrijdingsfestivals georganiseerd. Want na waardig herdenken, volgt het vieren. Natuurlijk in Zwolle, maar ook in onze gemeente kunt u meedoen. In Wezep bent u welkom bij de vrijheidsmaaltijd in de Huiskamer van Wezep en op maandag kunt u in Oosterwolde meelopen met de optocht.

Laten we ons zaterdag en zondag, maar liever ook alle andere dagen opnieuw realiseren dat vrede en vrijheid een belangrijk en waardevol goed is. Dat het een verantwoordelijkheid is die we samen dragen. Waar we samen een taak in hebben. Samen spelen, samen delen.

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester