Witte Anjers

Lees hier de column van dinsdag 5 maart 2024.

Vorige week schreef ik in mijn column over de Slag in de Javazee. Over de herdenking in Den Haag, waarbij ik aanwezig was. Nu schrijf ik wederom over veteranen, maar nu over hen die er nog zijn. En over mensen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen. Zij zijn van onschatbare waarde en zijn in veel gevallen belangrijker dan ze zelf kunnen bedenken. Zo belangrijk dat er bijzondere aandacht voor is, in de vorm van de Witte Anjer Prijs. Ook u kunt iemand opgeven voor deze landelijke Witte Anjer Prijs.

De Witte Anjer heeft een historische betekenis. Veel mensen weten dat Prins Bernhard de gewoonte had een Witte Anjer te dragen. Zaterdag 29 juni 1940 - kort na het begin van de Duitse bezetting - was de eerste verjaardag van Prins Bernhard. De Nederlandse bevolking greep die gelegenheid aan om hun onvrede over de bezetting te uiten en om de Duitser te laten zien waar hun hart lag: bij de koninklijke familie. Overal in het land hing op 29 juni de Nederlandse vlag uit en werden standbeelden van leden van het Koninklijk Huis bedolven met bloemen.

De reactie van de Duitse bezetter volgende al snel. De Nederlandse vlag werd verboden, Koninginnedag mocht niet langer gevierd worden, het Wilhelmus mocht niet meer gezongen worden, portretten van de Koningin werden verwijderd en alle straatnaamborden met de namen van de leden van het Koninklijk Huis werden vervangen. Toch voelden veel Nederlanders zich gesterkt door hun eerste verzetsdaad.

Het dragen van de Witte Anjer krijgt door deze geschiedenis een bijzondere bekentenis. Vanaf 2005 is de Witte Anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen en wordt bij speciale evenementen, zoals de Nederlandse Veteranendag aan bezoekers uitgereikt om zo hun waardering te kunnen tonen. In 2018 is de ‘Witte Anjer Prijs’ in het leven geroepen door het Nationaal Comité Veteranendag om mensen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen in het zonnetje te zetten. Kent u iemand die deze erkenning verdient? U kunt iemand opgeven via www.oldebroek.nl/witteanjer.

De ‘Witte Anjer prijs’ is een landelijke prijs waar 20 finalisten voor uitgekozen worden. Ik zou echter ook graag van u horen wie u deze prijs zou gunnen zodat we hier ook lokaal aandacht voor kunnen hebben. Ik wil u dan ook vragen om de naam van de persoon die u in het zonnetje wilt zetten (ook) aan mij door te geven, en natuurlijk waarom. Dat kan naar burgemeester@oldebroek.nl. Zo kunnen we ook lokaal betekenis geven aan de Witte Anjer Prijs, en daarmee betekenis geven aan de inzet van deze mensen.

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester