Zomertijd

Lees hier de column van dinsdag 2 april 2024.

Op de échte zomer moeten we nog even wachten. Maar de voorbereidingen voor dit zonnige seizoen zijn al in de volle gang. Organisaties, verenigingen, wij als gemeente maar ook de natuur maakt zich op voor meer zonuren. Zo is afgelopen weekend de zomertijd ingegaan en worden we inmiddels weer met licht wakker en gaan we weer met licht naar huis. Tenminste, voor de mensen die overdag hun werkzaamheden hebben. Ook de eerste festiviteiten en feestdagen liggen inmiddels alweer achter ons. Gelukkig komt er nog veel meer aan. Fijn dat het weer zover is!

Op Eerste Paasdag hebben wij met ons gezin genoten van een heerlijke paasbrunch bij mijn schoonmoeder, zoals we ieder jaar doen. Ik geniet altijd heel erg van dit soort familietradities, het samenzijn met elkaar. En het samen wíllen zijn met elkaar. Zo verheug ik me ook op komend weekend wanneer we met de hele familie de verjaardagen van mijn moeder en haar man gaan vieren. Ik ben mij op deze dagen extra bewust van onze rijkdom. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat deze dagen moeilijk zijn voor mensen die dit niet (meer) ervaren. Die juist eenzaamheid voelen in plaats van warmte. Deze dagen en momenten kunnen dan pijnlijk zijn, mijn gedachten zijn ook bij hen.

Door Stichting Circuit Oldebroek werd op zaterdag het Van Werven ONK Quad & Sidecar Masters georganiseerd en op Tweede Paasdag werd er gestreden om de felbegeerde punten voor het Dutch Masters of Motocross kampioenschap. Brullende motoren en flinke stofwolken, je moet ervan houden. Rolf en ik zijn daar natuurlijk wezen kijken. Geweldig om de passie van de crossers te zien en natuurlijk de trotse gezichten van de winnaars.

Bij de buren in Kampen was er ook een fantastisch weekend georganiseerd: Sail Kampen. Heel erg leuk om daar door de burgemeester van Kampen uitgenodigd te worden. Historische zeilschepen uit binnen- en buitenland zijn naar Kampen gekomen, werkelijk een prachtig gezicht. Er waren verschillende attracties, muziek, historische parades, oude ambachten. Echt een heel bijzondere manier om deze prachtige stad – die mij inmiddels toch best bekend is – opnieuw te ontdekken.

Door deze activiteiten moest ik de vlooienmarkt in Doornspijk op Tweede Paasdag aan me voorbij laten gaan. Deze vlooienmarkt op het voetbalveld van DSV’61 met heel veel kraampjes en kleedjes is inmiddels een begrip. Met ook voor de kinderen leuke activiteiten. Een geweldig initiatief, ieder jaar weer. Misschien dat ik daar volgend jaar naar toe kan!

Gelukkig komen er nog heel veel andere festiviteiten aan. Aan brocante- en rommelmarkten de komende tijd geen gebrek, en daar probeer ik echt even tijd voor te maken. En eind deze maand is het alweer Koningsdag. Ik kijk ernaar uit om bij de verschillende kernen in onze gemeente op bezoek te gaan. Ik heb de programma’s bekeken en een aantal stukjes voor de programmaboekjes mogen schrijven. Geweldig om te zien hoeveel vrijwilligers er weer zijn opgestaan om fantastische programma’s in elkaar te zetten. Wat ben ik dan trots op ‘ons Oldebroek‘ – op jullie!

En trots, dat ben ik ook op mijn collega’s van de gemeente. Al weken zijn we samen bezig om het Zomerfestival 2024 vorm te geven. Het belooft weer een mooi feest te worden met muziek, dans, acts, kinderactiviteiten en natuurlijk een hapje en drankje. Ook mag ik dit jaar weer een aantal Erepenningen uitdelen. Hartstikke leuk en toch ook weer een beetje spannend. Het Zomerfestival is op vrijdag 14 juni, wederom op het Raadhuisplein en duurt van 16.00 – 19.30 uur. De eerste drie consumpties zijn van ons! Zet u het alvast in uw agenda?

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester