Addendum (aanvulling) Bestuursakkoord 2022 - 2026
De coalitiepartijen ChristenUnie, CDA en ABO staan achter het bestaande bestuursakkoord en het onderliggende College Uitvoeringsprogramma (CUP). In de nieuwe samenstelling van de coalitie worden enkele aanvullingen op het bestuursakkoord gedaan.
Het betreft de thema’s opvang voor asielzoekers en statushouders, ruimtelijke kwaliteit en participatie bij bouwprojecten.
Asielzoekers en statushouders
Voor de aantallen op te vangen asielzoekers en statushouders is de wettelijke verplichting het uitgangspunt. De huisvestingsverordening blijft een instrument om de taakstelling voor de huisvesting van statushouders te behalen. We continueren het proces dat de gemeenteraad begin 2025 heeft vastgesteld om te zoeken naar locaties voor de opvang van asielzoekers. De insteek is om opiniërend met meerdere scenario’s naar de raad te gaan zonder voorkeursscenario van het college. Daarbij hebben we aandacht voor veiligheid, aantallen, locaties, uitvoerbaarheid, financiële haalbaarheid, druk op voorzieningen en al dan niet spreiding over de kernen en wellicht een combinatie met huisvesting voor jongeren en andere doelgroepen.
Als de spreidingswet wordt ingetrokken, is er sprake van een nieuwe situatie die onderwerp van gesprek en heroriëntatie kan zijn. De coalitievormende partijen en hun wethouders kunnen met inachtneming van bovenstaande een vrij standpunt innemen met betrekking tot dit onderwerp.
Welstandsarchitect
We blijven grote waarde hechten aan een goede ruimtelijke kwaliteit. In het kader van deregulering is het grootste deel van de gemeente welstandsvrij. Bij projecten met een grote ruimtelijke impact blijven we de ruimtelijke kwaliteit goed borgen. Bijvoorbeeld bij grootschalige functieverandering in het buitengebied of projecten op een markante plek in een van de kernen, al dan niet met gestapelde bouw. In die gevallen en wanneer een beeldkwaliteitsplan nodig is, betrekken we de welstandsarchitect als adviseur bij het ambtelijk vooroverleg. Daarnaast nemen we de bevindingen van de welstandsarchitect op in het voorstel aan de gemeenteraad. Na toepassing van deze aanpak bij 10 projecten volgt een evaluatie.
Inwonersparticipatie
Onder het motto ‘Oldebroek voor Mekaar’ blijven we werken aan inwonerparticipatie bij projecten in de openbare ruimte. De Omgevingswet legt voor ruimtelijke initiatieven de verantwoordelijkheid voor participatie bij de initiatiefnemer. Als gemeente scherpen we de voorbeelden en handreikingen aan. We zoeken naar manieren waarop de kwaliteit van participatie verbeterd kan worden. Het thema participatie binnen de Omgevingswet wordt in het najaar van 2025 geëvalueerd.
Addendum Bestuursakkoord
U kunt een digitale versie van het addendum Bestuursakkoord 2022 - 2026 (pdf, 532kb) ook downloaden.