Column: Knallen

Lees hier de column van 8 april 2025.

Het zal u vast niet zijn ontgaan; knallen. Knallen die vooraf gingen aan natuurbranden op ons defensieterrein. Knallen van vuurwerk. En wellicht keek u afgelopen donderdag mee met de commissievergadering waar u zag dat we ook dit jaar weer van plan zijn om ‘te knallen’ met het Zomerfestival. In 2025 nog op het Raadhuisplein, maar misschien daarna op andere locaties in de gemeente. 

Laat ik beginnen met het vuurwerk, of met het aanstaande vuurwerkverbod. De traditie van Oud en Nieuw waarbij we het nieuwe jaar knallend tegemoet gaan, staat al een hele tijd onder druk. Voor de een is vuurwerk een feest. Het geluid, de geur, de kleuren... en natuurlijk niet te vergeten het traditionele carbidschieten. Voor een ander is vuurwerk verschrikkelijk. Het geeft angst, zorgen over dieren, rieten daken, over rommel die je maanden later nog in de natuur terugvindt. In de afgelopen jaren zien we dat steeds meer mensen zich afvragen of dit nog wel de manier is waarop we het nieuwe jaar willen inluiden. 

Inmiddels weten we dat er een algeheel vuurwerkverbod komt. Nog niet dit jaar, maar dan waarschijnlijk volgend jaar. Het gevolg van teveel geluidsoverlast, schade aan handen en ogen, jongeren die voor het leven getekend zijn en de impact die het heeft op dieren en kwetsbare mensen. Voor sommige mensen geeft het geluid van vuurwerk heel veel stress, omdat ze zich niet goed kunnen beschermen tussen de plotselinge geluiden. Ik heb de afgelopen weken veel gesproken met mensen die als een berg opzien tegen de laatste weken van het jaar. Waarvan huisdieren in december niet meer naar buiten durven. Waarvan kinderen huilend naast het bed staan omdat ze zo zijn geschrokken van de knallen. En dat houdt niet op na Oud en Nieuw. Ik kan me voorstellen dat het heel erg is als je ziet dat iemand (of iets) waarvan je houdt hieronder lijdt. En tegelijkertijd weet ik hoezeer mensen hier hechten aan onze tradities, zeker als het gaat om Oud en Nieuw. Maar we zullen samen moeten gaan kijken hoe we daar op een andere manier vorm aan kunnen gaan geven. En ondertussen hoop ik dat we ‘gewoon’ rekening met elkaar en met de dieren houden. 

Knallen hoeft niet altijd te gaan over vuurwerk. Knallen is ook een manier om te vieren, om alles even los te laten. Of juist om heel hard te werken. Om met elkaar iets voor elkaar te krijgen. Dat doen we al drie jaar lang met het Zomerfestival. Wat in coronatijd begon als een alternatief voor de nieuwjaarsreceptie, is inmiddels uitgegroeid tot een festival met zo’n 1500 bezoekers. Ontzettend leuk dat er zoveel mensen plezier aan beleven. Het is een mooie manier om als burgemeester, wethouders maar zeker ook raadsleden en collega’s met u in contact te komen. En voor u een moment om eens bij ons binnen te stappen. 

Misschien heeft u afgelopen donderdag de commissievergadering meegekeken. Het ging over de locatie van het Zomerfestival. Dit jaar organiseren we – op vrijdag 20 juni – voor de vierde keer het Zomerfestival op het Raadhuisplein. Maar volgend jaar doen we dat misschien ergens anders. Bijvoorbeeld door het festival te laten rouleren door alle zes de kernen. Of door drie, bijvoorbeeld in Oldebroek, Wezep en Oosterwolde. Gisteren had ik het erover met de commissie. Ook al waren de meningen over de locaties verdeeld, iedereen was enthousiast over het festival en de ontmoeting met u. Hoe en waar en wat dat precies betekent voor de toekomstige invulling van het festival, gaan we de komende tijd met elkaar onderzoeken. 

In Wezep was er afgelopen week ook een knallend feest. De familiekermis was genieten, voor met name de kinderen. Een compliment voor de jongeren en de vele mensen die hard gewerkt hebben om dit mogelijk te maken. Zoals u leest ging en gaat het over het zoeken naar nieuwe manieren van vieren, die voor iedereen werken. Hoe kunnen we met elkaar knallen en genieten, met respect voor de zorgen én (beginnende) tradities? 

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester