Column: Week tegen Ondermijning
Lees hier de wekelijkse column van 15 april 2025.
Als burgemeester ben ik dagelijks bezig met de veiligheid van onze inwoners, van u. Veiligheid en onveiligheid gaat over heel veel verschillende dingen. Veel daarvan kunnen we zien, bijvoorbeeld als het gaat om een woninginbraak. Maar soms heb je ‘gewoon’ een onveilig gevoel. Heb je het idee dat er iets niet helemaal goed zit. Vaak krijg je zo’n onderbuikgevoel niet zomaar en is het goed om ernaar te luisteren. Want misschien is er echt iets aan de hand en gaat het bijvoorbeeld om ondermijning. Dat klinkt misschien als een probleem voor grote steden. Maar het speelt ook in onze gemeente en het raakt ons allemaal, zelfs als we het niet zien.
Als u door onze gemeente wandelt denkt u misschien niet snel aan criminaliteit. Maar achter de schermen gebeuren er dingen die we niet merken. Illegale handel, drugsoverlast, fraude… dit soort zaken komen dichterbij dan we denken, en willen. Het is schokkend hoeveel invloed de onderwereld kan hebben op de bovenwereld. Want ondermijning gaat niet alleen over criminelen die hun zaakjes doen. Het gaat ook om de mensen die hen onbedoeld helpen. Bijvoorbeeld door een pand te verhuren zonder te weten wat daar gebeurt. De gevolgen zijn groot want het zorgt voor onveiligheid, afbreuk van de buurt en verlies van vertrouwen. Vaak ook financiële en emotionele schade, soms niet te overzien.
Een voorbeeld van ondermijning in mijn omgeving is het drugslab dat werd ontdekt in mijn eigen buurt. We lopen er regelmatig langs met de hond en hebben helemaal niets gemerkt. Tot de politie mij belde. Maar ook de boer waar ik contact mee had omdat hij een schuur verhuurd had aan ‘hele nette mensen’ die niet zo netjes bleken te zijn. Toen ze gepakt werden moest ook de boer voor de rechter komen. Want hij was verantwoordelijk voor dat wat er in zijn schuur gebeurde.
Af en toe leest u misschien berichten over zo’n opgerold drugslab, een drugsvondst of anders. Ik kan mij voorstellen dat u daarvan schrikt, dat u zich zorgen maakt of dat het een onveilig gevoel geeft. Weet dat dit niet betekent dat ondermijning in onze gemeente meer speelt dan elders. Het betekent wél dat we er bovenop zitten. Dat we er samen met heel veel verschillende instanties alles aan doen om ondermijning aan te pakken. Een onderdeel daarvan is de landelijke Week tegen Ondermijning. In de huis-aan-huiskrant leest u meer over signalen van verdachte situaties, waar u (anoniem!) een melding kunt doen en leest u een interview met onze wijkagent en boa.
Als burgemeester hoor ik gelukkig heel veel inwoners die onze gemeente een fijne en veilige plek vinden. Een omgeving waar ze graag hun kinderen laten opgroeien en waar men naar elkaar omkijkt, elkaar aanspreekt. Daar ben ik blij om, en dat ervaar ik ook. Maar ik hoor ook de zorgen en ik merk dat mensen soms niet goed weten wat ze kunnen doen. Dan is er één oproep die ik altijd herhaal: meld verdachte situaties. Altijd! Maar altijd vanuit eigen veiligheid. En melden kan ook anoniem. We moeten met elkaar in actie komen. Het is niet alleen de taak van mij, van de burgemeester; het is iets wat we samen moeten doen. De politie, de gemeente, maar ook inwoners – u. Het vraagt om waakzaamheid en vooral om samenwerking.
Laten we er samen voor zorgen dat ons Oldebroek fijn en veilig blijft. Ik reken op u!
Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester