Vanwege de voorzorgsmaatregelen met betrekking tot het beveiligingslek in Citrix kunt u vanaf vrijdag 17 januari 2020, 17.00 uur, geen aanvragen doen waar DigiD voor nodig is. Lees meer in het nieuwsbericht.

Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Dit kan alleen op afspraak. Heeft u net uw rijexamen gehaald, dan kan aanvragen pas de volgende werkdag. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. Voor personen van 75 jaar en ouder is de geldigheidsduur van een rijbewijs 5 jaar.

Maak uw afspraak

Kosten

  • Rijbewijs: € 40,65
  • Extra kosten bij spoedaanvraag: € 34,10
  • Extra kosten in geval van vermissing en geen legitimatie: € 21,80

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • 1 goedgelijkende pasfoto in kleur die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Uw oude rijbewijs, als u dat komt verlengen.
  • Uw pinpas. U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag.

Spoedaanvraag rijbewijs

Heeft u snel een rijbewijs nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak. Tijdens de afspraak geeft u aan dat het om een spoedaanvraag gaat. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten.

Verlies en diefstal

Bij verlies of diefstal van uw Nederlandse rijbewijs kunt u bij de gemeente een verklaring van verlies of diefstal tekenen. U hoeft niet meer eerst aangifte te doen bij de politie. U kunt meteen een nieuw document aanvragen. Maak een afspraak voor rijbewijs met vermissing. Als u zich niet kunt legitimeren betaalt u extra kosten. Bij vermoeden van misbruik verwijst de gemeente de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek. 

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van rijles (categorie B). Als ze 17 jaar zijn, kunnen ze hun rijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Hiervoor is een begeleiderspas nodig. Deze vraagt u aan op www.2toDrive.nl