Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Dit kan alleen op afspraak. Heeft u net uw rijexamen gehaald, dan kan aanvragen pas de volgende werkdag. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. Voor personen van 75 jaar en ouder is de geldigheidsduur van een rijbewijs 5 jaar. U kunt ook online uw rijbewijs verlengen of een categorie toevoegen.

Maak uw afspraak

Kosten

  • Rijbewijs: € 44,65
  • Extra kosten bij spoedaanvraag: € 34,10
  • Extra kosten in geval van vermissing en geen legitimatie: € 22,55

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Pasfoto in kleur die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Uw oude rijbewijs, als u dat komt verlengen.
  • Geld: u betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag, bij voorkeur met pin.

Spoedaanvraag rijbewijs

Heeft u snel een rijbewijs nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak. Tijdens de afspraak geeft u aan dat het om een spoedaanvraag gaat. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten.

Verlies en diefstal

Bij verlies of diefstal van uw Nederlandse rijbewijs kunt u bij het RDW of de gemeente een verklaring van vermissing invullen. U hoeft niet meer eerst aangifte te doen bij de politie. U kunt de vermissing bij het RDW melden via DigiD. Of u kunt langskomen op het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Als u zich niet kunt legitimeren betaalt u extra kosten. Bij vermoeden van misbruik verwijst de gemeente de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek. 

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van rijles (categorie B). Als ze 17 jaar zijn, kunnen ze hun rijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Hiervoor is een begeleiderspas nodig. Deze vraagt u aan op www.2toDrive.nl