Achternaam kiezen voor uw kind

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt. Die van u of van uw partner. Vanaf 1 januari 2024 kan dit ook een gecombineerde achternaam zijn. Als u dit vóór de geboorte wilt regelen, maakt u een afspraak. En anders kiest u bij de geboorteaangifte.

Maak uw afspraak

Wat u moet weten

U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind. Als u geen keuze maakt, krijgt uw kind automatisch de achternaam die volgens de wet bij uw gezinssituatie hoort.

Lees meer over een achternaam kiezen voor uw kind op Rijksoverheid.nl.

Kosten

Het doen van een naamskeuze bij de geboorte is gratis.

Als u gebruik wilt maken van de overgangsregeling voor een dubbele achternaam: 

  • € 75,- voor het eerste kind
  • € 50,- voor ieder volgend kind

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs van u beiden.
Dubbele achternaam kind

Vanaf 1 januari 2024 gaat een nieuwe wet in: Invoering gecombineerde geslachtsnaam. Dit betekent dat u als ouders de mogelijkheid heeft om uw kind ook een combinatie van uw achternamen te geven. Dit kan tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind. De keuze is eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen.

Overgangsregeling

Er is ook een overgangsregeling. Dat betekent dat ouders van wie alle kinderen zijn geboren na 1 januari 2016 de achternaam kunnen laten aanpassen in een gecombineerde achternaam. De kosten hiervoor zijn € 75,- voor een eerste kind en € 50,- voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen. De overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025.

Welke combinaties zijn mogelijk?

Mensen hebben verschillende typen achternamen. De meeste mensen hebben een enkele achternaam maar het komt ook voor dat iemand nu al een dubbele achternaam heeft. In dat geval worden deze namen gezien als 1 achternaam. De gecombineerde achternaam wordt zonder streepje ertussen geschreven. In de factsheet van de Rijksoverheid staan een aantal voorbeelden van de mogelijkheden met een gecombineerde achternaam.

Adoptie

Bij adoptie zijn er andere combinaties mogelijk. Als de (adoptie)ouders voor hun eerste kind hebben gekozen voor de achternaam van een van hen of voor een combinatie daarvan, dan kan een volgend adoptiekind die naam ook krijgen. Zij kunnen daarnaast kiezen voor de oorspronkelijke naam van het adoptiekind. Tenslotte kunnen zij (een deel van) de oorspronkelijke achternaam van het adoptiekind combineren met de eerder gekozen achternaam van een van hen beiden. Verschillende adoptiekinderen in het gezin kunnen dus dezelfde achternaam hebben, of verschillende achternamen. Bekijk de factsheet van de Rijksoverheid voor voorbeelden.

Wat is het maximaal aantal namen dat doorgegeven kan worden?

Er zit een maximum van twee naamdelen aan deze regeling. Als personen met een gecombineerde achternaam zelf kinderen krijgen dan kunnen zij in totaal voor deze kinderen ook maximaal twee naamdelen kiezen. Er zullen dan naamdelen vervallen om tot de gecombineerde achternaam te komen.