Paspoort

Een paspoort is een reisdocument (wereldwijd) en identificatiemiddel. U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Dit kan alleen op afspraak. U kunt uw paspoort na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Een paspoort voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Een paspoort voor personen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Maak uw afspraak

Kosten

  • Paspoort voor personen tot 18 jaar: € 63,40
  • Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85
  • Extra kosten bij spoedaanvraag: € 57,05
  • Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort: € 63,40

Bijzonderheden

In 2014 is de geldigheidsduur van Nederlandse identiteitskaarten en paspoorten aangepast van 5 jaar naar 10 jaar. Vanaf 2024 verlopen de eerste documenten met 10-jarige geldigheid. Dit betekent dat veel mensen in 2024 hun documenten gaan vernieuwen. Dit kan leiden tot extra drukte, vooral in de periode vóór de meivakantie en zomervakantie.

Vraag daarom ruim op tijd een nieuw paspoort aan. Hiermee kunt u de drukte voor zijn en bent u er zeker van dat u tijdig een nieuw paspoort heeft. Uw bezoek aan de balie kunt u verkorten door online de aanvraag van uw paspoort te starten en te betalen.

Meenemen

  • Alle (buitenlandse) reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die in uw bezit zijn. Ook als ze verlopen zijn.
  • Pasfoto in kleur die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Geld: u betaalt uw paspoort bij de aanvraag, bij voorkeur met pin.

Voor personen tot 18 jaar:

  • Een door beide ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft) ingevuld formulier toestemming reisdocument minderjarige (pdf, 21kb). Of vul het online toestemmingsformulier reisdocument in met DigiD. In dat geval hoeft u het formulier niet mee te nemen.
  • Geldige identiteitsbewijzen van beide ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft). Dit is niet nodig als u online het toestemmingsformulier reisdocument heeft ingevuld.
  • Het kind waarvoor een paspoort wordt aangevraagd moet zelf bij de aanvraag zijn. 

Minderjarigen

Personen tot 18 jaar hebben een eigen paspoort nodig om naar het buitenland te kunnen reizen. Bij de aanvraag is schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Weigert één van de ouders of voogden toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

Spoedaanvraag paspoort

Heeft u snel een paspoort nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak. Tijdens de afspraak geeft u aan dat het om een spoedaanvraag gaat. U kunt uw paspoort meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten. Is uw paspoort vermist? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.