Rijbewijs: Gezondheidsverklaring

Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring. De Gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid.

Gezondheidsverklaring invullen op Mijn CBR

Aanvraag via gemeente

Als u ouder bent dan 75 jaar dan kunt u de Gezondheidsverklaring aanvragen bij de gemeente. Wij sturen de Gezondheidsverklaring binnen 2 werkdagen op. Of u vraagt de Gezondheidsverklaring persoonlijk aan op het gemeentehuis. Hiervoor moet u een afspraak maken. U krijgt de Gezondheidsverklaring direct mee. Als u een Gezondheidsverklaring nodig heeft voor overige aanvragen (vrachtwagen, bus, uitbreiding categorie), dan kan dit alleen via het CBR. 

Wanneer nodig?

U heeft een Gezondheidsverklaring nodig in de volgende gevallen:

  • bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs of u als u uw rijbewijs met een nieuwe categorie uitbreidt.
  • als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
  • bij het aanvragen of verlengen van een rijbewijs voor vrachtwagen of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE).

Als u zelf twijfelt over uw rijgeschiktheid kunt u het CBR vragen om een beoordeling. Dan weet u zeker of u wel of niet veilig de weg op kunt. Het CBR neemt dan een bindend besluit dat gevolgen heeft voor de geldigheid van uw rijbewijs.

Kosten

€ 44,50. Bij uw online aanvraag betaalt u deze kosten rechtstreeks via iDEAL.

Lange wachttijden medische beoordelingen

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om op tijd, maar niet te vroeg de Gezondheidsverklaring in te vullen. Dat betekent 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om 5 maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen, omdat u dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen. Het CBR kan u helaas niet sneller helpen als u de verklaring eerder indient. Het digitaal indienen van de Gezondheidsverklaring kan het proces wel versnellen. Daarnaast kunt u digitaal op Mijn CBR de status van uw aanvraag op elk moment bekijken. Lees meer over de stand van zaken bij het CBR.

Tips