Eenzaamheid

Voelt u zich eenzaam en wilt u daar graag iets aan doen? Of kent u iemand die zich eenzaam voelt en wilt u graag helpen? Op deze pagina geven we tips.

Wat is eenzaamheid?

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Dat kan komen doordat u mensen in uw omgeving mist. Maar u kunt zich ook eenzaam voelen als u mensen om u heen heeft. In veel gevallen gaat het eenzame gevoel vanzelf weer weg. Maar bij sommige mensen verdwijnt dat eenzame gevoel niet. In de gemeente Oldebroek geeft 10% van de inwoners aan zich erg eenzaam te voelen.

Gevolgen eenzaamheid

Als mensen eenzaam worden ontstaan er verschillende problemen. Het wordt moeilijker om deel te nemen aan het gewone leven en mensen trekken zich steeds verder terug. Vaak ontstaat er een negatieve spiraal van gedachten en aannames die moeilijk te stoppen is. Eén vaste oplossing is er niet, want iedereen is anders.

Zelf iets doen

Eenzaamheid gaat niet vanzelf over. U moet er zelf mee aan de slag gaan. Zorg bijvoorbeeld dat u meer onder de mensen komt. Of dat de contacten die u heeft beter worden. Probeer patronen in uw dagelijkse leven te veranderen. U kunt bijvoorbeeld lid worden van een club of vereniging. Ook hulp vragen kan lonen. Vaak weet een ander niet dat u zich eenzaam voelt.

Kijk voor praktische tips op www.eentegeneenzaamheid.nl. Of neem contact op met de Luisterlijn om uw verhaal te delen of te praten over een oplossing.

Een ander helpen

Misschien woont er bij u in de straat wel iemand die zich eenzaam voelt. Vermoedt u dat die man of vrouw van een paar deuren verderop geen sociale contacten heeft? Bel eens aan en nodig hem of haar uit voor een kopje koffie of een wandeling. Een klein gebaar kan het verschil maken.

Meer hulp nodig?

Heeft u meer hulp nodig? Neem dan contact op met het Sociaal Team. Zij helpen u graag verder. Er is een telefonisch spreekuur op werkdagen van 10.00 - 12.00 uur. Het telefoonnummer is 0525 63 83 33.