18 jaar: wat gaat er veranderen?

Gefeliciteerd! Je bent 18 geworden, of bent dat bijna. Als je 18 wordt, verandert er veel in je leven. Je wordt zelf verantwoordelijk voor een aantal financiële zaken. Ook moet je een aantal dingen regelen.

We hebben voor jou op een rijtje gezet waar je zoal aan kunt denken.

DigiD aanvragen

Heb je nog geen DigiD? Vergeet deze niet aan te vragen zodra je 18 bent geworden. Een DigiD heb je nodig om allerlei zaken te regelen.

Checklist als je 18 wordt

Op de website Wijzer in geldzaken kun je veel informatie vinden over wat er verandert als je 18 bent geworden. Op de website van de Rijksoverheid staat een checklist waarmee je onder andere kan zien wat je moet regelen zodra je 18 wordt.

Zorgverzekering afsluiten

Nu je 18 bent, moet je zelf je zorgverzekering regelen. Dat is in Nederland verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Een zorgverzekering sluit je af bij een zorgverzekeraar. Zij bieden verschillende pakketten aan. Het is dus slim om te kijken welk pakket het beste bij jou past. Op de website van het Nibud vind je informatie die jou kan helpen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Online zijn er ook veel vergelijkingssites te vinden.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je zelf je zorgverzekering afsluit en premie betaalt, kun je zorgtoeslag aanvragen. Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Zorgtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst.

Studiefinanciering

Als je 18 jaar wordt en een opleiding volgt, kun je studiefinanciering aanvragen. Dit geld kun je gebruiken om je studiekosten te betalen. Studiefinanciering aanvragen doe je bij DUO.

OV-kaart

Als op het MBO, HBO of de universiteit zit dan heb je vaak recht op een OV-kaart voor studenten. Je koppelt vervolgens je OV-kaart aan je persoonlijke OV-chipkaart en kunt voordeliger reizen. Ook dit regel je via DUO.

Werken

Werken loont! Als jij een (bij)baan hebt dan vul je voordat je start met je baan een loonbelastingverklaring van de Belastingdienst in. Je krijgt een contract van je werkgever en elke maand een loonstrook. Zo kun je precies zien hoeveel je hebt gewerkt en verdiend. Als je zwart werkt, dan krijg je dit niet en bouw je ook geen rechten op als werknemer.

Bijverdienen naast je studiefinanciering

Naast je studiefinanciering mag je geld bijverdienen. In het oude stelsel van studiefinanciering geldt er echter een bijverdiengrens. Verdien je meer? Dan moet je je studiefinanciering vanaf dat moment stopzetten. Ook moet je je studenten OV-chipkaart inleveren. Op www.duo.nl lees je er meer over. Als je onder het nieuwe stelsel valt (het leenstelsel) dan is er geen bijverdiengrens.

Financiën

Als je 18 bent, mag je zelfstandig contracten afsluiten. Toestemming van je ouders is niet meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan een telefoonabonnement. Je bent zelf verantwoordelijk, ook voor eventuele schulden!

Administratie op orde

Het helpt als je je administratie goed op orde hebt. Vrijwilligers van Humanitas helpen jongeren bij het leren omgaan met geld. Zo weet je bijvoorbeeld precies wat er aan geld binnenkomt en wat je uitgeeft. Wil je meer weten of je aanmelden? Kijk dan op de website van Humanitas.