Identiteitskaart

Een identiteitskaart is een reisdocument (beperkt aantal landen) en identificatiemiddel. U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Dit kan alleen op afspraak. U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Een identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Een identiteitskaart voor personen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Maak uw afspraak

Let op: voor het reizen naar Engeland, Schotland of Noord-Ierland heeft u een paspoort nodig.

Kosten

  • Identiteitskaart voor personen tot 18 jaar: € 40,90
  • Identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80
  • Extra kosten bij spoedaanvraag: € 57,05

Bijzonderheden

In 2014 is de geldigheidsduur van Nederlandse identiteitskaarten en paspoorten aangepast van 5 jaar naar 10 jaar. Vanaf 2024 verlopen de eerste documenten met 10-jarige geldigheid. Dit betekent dat veel mensen in 2024 hun documenten gaan vernieuwen. Dit kan leiden tot extra drukte, vooral in de periode vóór de meivakantie en zomervakantie.

Vraag daarom ruim op tijd een nieuwe identiteitskaart aan. Hiermee kunt u de drukte voor zijn en bent u er zeker van dat u tijdig een nieuwe identiteitskaart heeft. Uw bezoek aan de balie kunt u verkorten door online de aanvraag van uw identiteitskaart te starten en te betalen.

Meenemen

  • Alle (buitenlandse) reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die in uw bezit zijn. Ook als ze verlopen zijn.
  • Pasfoto in kleur die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Geld: u betaalt uw identiteitskaart bij de aanvraag, bij voorkeur met pin.

Voor personen tot 12 jaar:

  • Een door beide ouders (of door degene die het gezag over het kind heeft) ingevuld formulier toestemming reisdocument minderjarige (pdf, 21kb). Of vul het online toestemmingsformulier reisdocument in met DigiD. In dat geval hoeft u het formulier niet mee te nemen.
  • Geldige identiteitsbewijzen van beide ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft). Dit is niet nodig als u online het toestemmingsformulier reisdocument heeft ingevuld.
  • Het kind waarvoor een identiteitskaart wordt aangevraagd moet zelf bij de aanvraag aanwezig zijn.

Minderjarigen

Personen tot 12 jaar hebben een eigen identiteitskaart nodig om naar het buitenland te kunnen reizen. Bij de aanvraag is schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Weigert één van de ouders of voogden toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

Spoedaanvraag identiteitskaart

Heeft u snel een identiteitskaart nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak. Tijdens de afspraak geeft u aan dat het om een spoedaanvraag gaat. U kunt uw identiteitskaart meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten. Is uw identiteitskaart vermist? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.