Omgevingsvergunning

Wilt u bouwen, verbouwen of op een andere manier iets aan uw omgeving veranderen? Dan kan het zijn dat u daarvoor een vergunning nodig heeft.

Controleer of u een vergunning nodig hebt

U hebt niet overal een vergunning voor nodig. Controleer in het Omgevingsloket of u een vergunning nodig hebt voor uw activiteit. Is dit niet het geval, dan hoeft u geen contact op te nemen met de gemeente en kunt u aan de slag.

Ik wil checken of ik een vergunning nodig heb

Als uit de vergunningcheck blijkt dat u een vergunning nodig hebt, dan hebt u de volgende mogelijkheden.

U kunt een conceptverzoek indienen voor uw plan

U hebt een plan uitgewerkt. Dan is het voor u de vergunningaanvraag doet, handig om te weten of het plan haalbaar is. Of uw plan binnen het omgevingsplan van de gemeente past. Of het bijvoorbeeld voldoet aan de regels die gelden voor welstand, de natuur of het milieu. En of andere overheden eraan mee kunnen werken.

Dien daarom een conceptverzoek in. Wij geven u dan een voorlopig oordeel over de wenselijkheid van uw plan. En laten we weten of u nog extra onderzoek moet doen. Zo krijgt u de nodige zekerheid over de haalbaarheid van uw plan, al voordat u het plan volledig uitgewerkt hebt. Let op: u kunt uw plan pas uitvoeren als u de definitieve vergunning hebt. Lees meer over het Conceptverzoek omgevingsvergunning

Een conceptverzoek indienen:

  • Klik hieronder op ‘Ik wil een conceptverzoek indienen’
  • Log hier in met uw DigiD
  • Start de aanvraag
  • Lever zoveel mogelijk informatie aan
  • Kies er bij stap 7 voor om uw aanvraag in te dienen als conceptverzoek

Als u uw conceptverzoek heeft ingediend, nemen wij contact met u op over uw plan. 

Ik wil een conceptverzoek indienen

U kunt direct een vergunning aanvragen

Weet u zeker dat uw plan zo goed uitgewerkt is, dat u direct een vergunning aan kunt vragen? Start dan de aanvraag in het Omgevingsloket. Twijfelt u toch ergens over? Dien dan eerst een conceptverzoek in. Zo kunt u – als uw plan haalbaar lijkt – uiteindelijk snel en nog beter voorbereid de aanvraag doen.

Ik wil direct een vergunning aanvragen

U wilt graag hulp

Hebt u een idee waarvan u niet weet of het al concreet genoeg is om als conceptverzoek in te dienen? Is het nog een vaag idee, twijfelt u of uw plan of idee binnen het omgevingsplan past? Maak dan online een afspraak. Dan helpen wij u bij uw keuze en bespreken we samen wat voor u de beste vervolgstap is.

Ik wil een balieafspraak maken

Kosten

Voor het behandelen van een conceptverzoek of het verkennen van een idee berekenen wij kosten. Als u hierna een vergunning aanvraagt, worden deze kosten deels verrekend. Ook voor de behandeling van een omgevingsvergunning berekenen wij kosten. Deze zijn afhankelijk van de activiteiten waarvoor u een vergunning aanvraagt. In de tarieventabel bij de legesverordening 2024 vindt u deze kosten.